30.09.2024

Просто додай… вина! Навіщо додавати вино при приготуванні страв?

30.09.2024
Просто додай… вина! Навіщо додавати вино при приготуванні страв?
Вниз

Додавання вина під час готування – це не лише спосіб покращити смакові якості їжі, але й частина кулінарної магії, яка може перетворити звичайні страви на справжні шедеври.

Вино може змінити текстуру продуктів, зробити смак і аромат більш насиченими та глибокими, а також збалансувати жирність і солодкість.

Давайте розберемося, в яких випадках вино стане гарним кулінарним супутником та зможе надати вам нові враження від їжі.

Маринади
Вино використовують для маринування м’яса. Кислоти у вині допомагають розм’якшити білкові волокна, роблячи м’ясо більш ніжним, соковитим та ароматним. Колір вина може бути будь-яким, а от за вмістом цукру шеф-кухарі рекомендують обрати саме сухе.

Соуси
Вино додають у соуси для м’яса, риби або пасти. Воно надає соусам глибокий і насичений смак. Білі вина зазвичай використовують для світлих соусів (наприклад, берблан та беарне́з), а червоні – для темних (наприклад, бордоле).

Тушкування
Вино використовують як рідину для тушкування м’яса. Воно пом’якшує продукт, а також додає стравам аромат та допомагає розкривати смакові поєднання інгредієнтів. Під час готування алкоголь у вині випаровується, залишаючи лише його смакові нотки, тому можна сміливо використовувати вино, не хвилюючись, що страва буде алкогольна.

Деглазування
Після обсмажування м’яса або овочів, на дні посуду залишається темний осад (слід з карамелізованого цукру, білків, вуглеводів та соку або жиру). Вино додають для деглазування – розчинення цього осаду, щоб отримати смачний базовий соус.

Супи та рагу
Вино додають у супи та рагу для підсилення смаку. Воно додає аромату та глибини стравам. Яскравим прикладом є класична страва французької кухні – цибулевий суп, при приготуванні якого додається біле сухе вино.

Десерти
Вино використовують у приготуванні деяких десертів, таких як соуси для фруктів або основа для желе. Цікавим варіантом «винного» десерту є груша томлена у червоному вині – це справжня насолода. Також раджу додати до кульки ванільного морозива десертне вино у якості топінгу та присипати смаженими горішками, впевнена, вам сподобається!

Випічка
Вино може бути використане в рецептах випічки для додання аромату або кольору. Наприклад, шампанське в тісті для млинців або червоне вино в шоколадних тортах. У рецепті італійського печива «ciambelline al vino» вино є одним з головних інгредієнтів, при чому колір вина може бути таким, який вам подобається, від цього буде залежати колір готового печива!

Гарніри та основні страви
Вино додають у гарніри, такі як ризото або паста, щоб надати їм особливого смаку та аромату та збалансувати смак за рахунок кислотності.

Джеми та конфітюри
Досить розповсюдженою є практика додавання вина у джеми та конфітюри. На полицях супермаркетів та винних бутиків часто можна зустріти такі маленькі яскраві баночки, на яких буде вказані назви, накшталт «Полуниця із шампанським». Однак, ви можете створити свій ідеальний алкоджем або алкоконфітюр власноруч, до прикладу гарним поєднанням стане пара абрикоси із білом вином з сорту рислінг.

Експериментуйте, додавайте вино під час приготування своїх страв і розширюйте палітру смаку своїх блюд!